Hvorfor du ikke kan lære succes af succesfulde personer eller virksomheder


Hvis en virksomhed har succes, så må den have en velgennemtænkt strategi, en god kultur og højt motiverede medarbejdere, mens dens leder må være dygtig og super skarp.
Men sådan er det ikke nødvendigvis.


Fik du læst In Search of Excellence, Built to LastFrom Good to Great eller The 7 Habits of Highly Successful People?

Vil du tilskrive din succes, at du har læst en eller flere business-bøger?

Blandt de, der køber og læser business-bøger, som hævder at kunne anvise vejen til succes, får kun meget få selv succes. I hvert fald sammenlignet med den succes, som bøgerne sikrer deres forfattere.

Hvorfor er det sådan?

Du kan finde svarene i en anden bog, nemlig The Halo Effect … and the Eight Other Business Delusions That Deceive Managers af Phil Rosenzweig.

Den bog skal du læse. Det udkom i 2007, og jeg er ked af, at jeg ikke faldt over den tidligere. Det er en enestående bog og meget fornøjelig læsning.

Phil Rosenzweig lancerer et brutalt angreb på alle bøger og ledelsesguruer, der hævder at deres omfattende forskning, har bevist, at ved at gøre de ting, som succesfulde mennesker eller virksomheder gør, så kan du også få succes.

Han leverer en grundig analyse, der dokumenterer, at en sådan garanti ikke findes. Det er altsammen “snake oil”, der lover guld og grønne skove.

Der er ikke engang en lille sandsynlighed for, at du tilnærmelsesvis får de samme resultater. Du kan blive underholdt og måske inspireret, og det er alt.

Er business videnskab?

Albert Einstein

Hvis du holder en kuglepen i hånden og løsner dit greb, så falder den til jorden. Hver gang – det svigter aldrig. Fænomenet beskrives af naturvidenskaberne, og kraften i spil hedder tyngdeloven.

Ved hjælp af naturvidenskabernes indsigt kan vi forudsige og forudse konsekvenserne af mange dagligdags fænomener. Så længe vi kan styre de omgivelser, i hvilke vores aktiviteter foregår, kan forudsigelserne blive endog meget præcise.

Business siges ofte at være underlagt samfundsvidenskabernes love. Er samfundsvidenskab på linje med naturvidenskab?

Nej, ikke helt.

Selv når vi kan kontrollere omstændighederne (i adfærdsmæssige forsøg), bliver resultatet aldrig det samme hver gang. Vi er nødt til at operere med sandsynligheder. Når du udsætter mennesker for selv grundlæggende udfordringer, vil de komme med forskellige løsninger og svar. Fordi mennesker i sig selv er forskellige.

At hævde, at du kan blive succesfuld ved at gøre, hvad succesfulde mennesker eller virksomheder har gjort, ignorerer det faktum, at omstændighederne skal være fuldstændig identiske, og det er de aldrig. Som i ALDRIG!

(Økonomer benytter udtrykket ceteris paribus, der betyder “alt andet lige”. Uden denne antagelse kunne økonomi dårligt hævde at være videnskab overhovedet.)

Hvor er kontrolgruppen?

Hvis du kan finde fælles træk blandt en gruppe meget succesfulde personer eller virksomheder, kan du så konkludere, at kopiering af disse træk vil medføre succes?

Hvad nu hvis jeg kan finde en gruppe personer eller virksomheder, der ikke har oplevet samme succes, og demonstrere, at de har de samme træk?

Hvis du ikke har en kontrolgruppe til at bekræfte din teori, så er der en betydelig fejl i det videnskabelige grundlag for konklusionerne.

Forskningen fra de fleste bøger og ledelsesguruer, der hævder, at ved at gøre A, B, C og D (hvilket succesfulde folk og virksomheder gør) kan du også blive succesfuld, lider af denne alvorlige fejl. Forskningen reduceres dermed til anekdoter. Interessante og inspirerende måske, men videnskab er det ikke.

Hvad, du gjorde for at få succes, er ikke det samme, som det du gør, når du har succes

Forveksler vi, hvad succesfulde personer eller virksomheder gør, med det de gjorde før de fik succes?

Ja, det gør vi. Hele tiden.

Læs bogen og tjek de givne eksempler. Alle, selv de succesrige mennesker selv, er ofre for denne forveksling og efterrationaliering. At have succes er noget helt andet end at succes. For ikke at tale om at forblive succesfuld, som ingen er i stand til i længere perioder ad gange. (Succes betyder i denne sammenhæng at skabe bedre resulater end gennemsnittet i den gruppe, man kan sammenlignes med.)

Glorie-effekten

Og nu til glorie-effekten.

I sin oprindelige form beskriver den den menneskelige tilbøjelighed til at antage, at folk eller virksomheder, der er gode til A, også vil være gode til B, C og D (som for eksempel at George Clooney ved mere om kaffe end du gør, bare fordi han er en kendt, eller at Ilse Jacobsen må være en dygtig leder, fordi hun har vist sig at være en succesfuld iværksætter).

Logikken lyder sådan her:

Hvis en virksomhed har succes, så må den have en velgennemtænkt strategi, en god kultur og højt motiverede medarbejdere, mens dens leder må være dygtig og super skarp.

Men sådan er det ikke nødvendigvis.

Succes i forretning er tæt knyttet til timing. Især den første succes. Hvis du er på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt med det rigtige produkt, kan selv virksomheder med middelmådige egenskaber blive succesfulde. Jeg kan ikke bevise min påstand med forskningsmæssige resultater, men min erfaring siger mig, at god timing kan kompensere for selv den mest håbløse mangel på ledelsesforstand. God timing er blot ekstremt svær at ramme, hvis ikke umuligt at forudsige. Du ved kun, at den var rigtig, når du har fået gennembruddet.

Bagefter er vi alle profeter og kan efterrationalisere held og succes til dygtighed.

Kan vi ikke lære noget som helst?

Der findes metodebøger som Lean Startup, Blue Ocean Strategy, Business Model Generation, Startup Owner’s Manual og Value Proposition Design, der beskriver en struktur til at udvikle bæredygtige forretningsidéer. De foregiver ikke at have alle svarene eller lover succes, men de hjælper dig med at blive mere systematisk og struktureret i din tilgang til en kompliceret verden. De hjælper dig med at fejle hurtigt og med at lære af fejlene. Jo oftere og jo hurtigere du tager fejl, desto hurtigere kan du korrigere dine mål og aktiviteter og måske finde vejen til en forretning, som kan tjene penge og vokse.

Jeg synes, at denne type bøger giver en god værdi. Især hvis du er på jagt efter din første succes, og hvis vi skal være helt ærlige, så gælder det jo for de fleste af os.

The Halo Effect … and the Eight Other Business Delusions That Deceive Managers

Titel: The Halo Effect … and the Eight Other Business Delusions That Deceive Managers
Antal sider: 288
Forfatter: Phil Rosenzweig
Forlag: Free Press
Udgivelsesdato: 6 februar 2007
Priser: $16,35 (e-bog) eller  $14,86 som gammeldags papirbog (på Amazon.com).
Anbefaling: Kan varmt anbefales til alle med interesse for erhvervsforhold.
Anmeldelser: Bogen over 100 læseranmeldelser.

En kommentar til “Hvorfor du ikke kan lære succes af succesfulde personer eller virksomheder

  1. Pingback: De fem bedste bøger jeg læste i 2018 | Om iværksætteri, forretningsudvikling og internationalisering

Skriv et svar

Dette site bruger Akismet til at reducere spam.