Janesville: An American Story


Djævlen ligger som bekendt i detaljen og kun igennem den minutiøse gennemgang af forholdene, forstår man den menneskelige smerte, som lukningen af en stor industrivirksomhed kan være kilde til.


Janesville: An American Story” af Amy Goldstein er en meget detaljeret beskrivelse af udviklingen i en mindre amerikansk provinsby efter at General Motors nedlagde et produktionsanlæg i december 2008. Janesville havde på det tidspunkt 63.000 indbyggere, hvoraf 9.000 arbejdede på fabrikken og hos de omkringliggende underleverandører.

Men historien er kun ét eksempel på udviklingen i mange mindre amerikanske byer, der, ifølge forfatteren, sammenlagt mistede tæt på 9 millioner arbejdspladser i 2008-09 som konsekvens af finanskrisen og udflagningen af produktion til lande med lavere lønomkostninger.

Tabet af de 9.000 arbejdspladser slog ekstra hårdt, fordi det drejede sig om vellønnede jobs med en række af goder tilknyttet. De jobs, der langsomt blev skabt i området, tilbød væsentligt ringere vilkår, og de fleste af de arbejdsløse kunne med de nye jobs ikke genoprette deres levestandard.

Det er også fortællingen om, hvordan hjælpeorganisationerne forsøger at afbøde de værste konsekvenser af de arbejdsløses øjeblikkelige krise, samtidigt med at de får beskåret deres budgetter. Hvordan civilsamfundets frivillige donationer skrumper ind. Og om hvordan afstanden mellem initiativerne på det politiske plan og den virkelighed, som de arbejdsløse oplever, vokser og vokser. Resultatet er den polarising, der kulminerer ved præsidentvalget i 2016 og som viser et Amerika, hvor befolkningen har svært ved at samles om ret meget.

Djævlen ligger i detaljen

Bogens store styrke er netop de detaljerede fortællinger om familiers skæbne i kølvandet på arbejdsløsheden. Skæbner, der er svære at forstå, hvis man aldrig selv har stået i samme situation. Til tider kan man synes, at detaljeringsgraden er for stor, men som historierne udvikler sig, afsløres begivenheder og episoder, som forklarer hvorfor familierne rammes så hårdt, og for mange ender med en permament dårligere tilværelse eller selvmord. Djævlen ligger som bekendt i detaljen og kun igennem den minutiøse gennemgang af forholdene, forstår man den menneskelige smerte, som lukningen af en stor industrivirksomhed kan være kilde til.

Made in the USA

Og endelig er det for en dansk læser en beskrivelse af et samfund, der på stort set alle områder adskiller sig fra det samfund, vi kender. De arbejdsløse mister deres sundhedsforsikring og har ikke længere fri adgang til behandling. Det sociale sikkerhedsnet har store masker, og man skal meget langt ned, før der er hjælp at hente fra de offentlige kasser. I kampen om at betale lægeregninger, husleje og mad gøres der indhug i den opsparing, der skal sikre deres børns uddannelse. Til gengæld er der næsten ingen grænser for, hvor meget mange skattedollars, der kan doneres til private virksomheder, der spiller regioner og byer ud mod hinanden for at opnå de bedst mulige betingelser for oprettelsen af nye arbejdspladser.

At miste sit job, når en virksomhed lukker, og man sammen med tusindvis andre skal forsøge at finde et nyt, hvor der ingen er, er en ubehagelig oplevelse, uanset hvor man lever. Men i Danmark er der trods alt et fintmasket sikkerhedsnet, der holder hånden under økonomien, til man kan komme i gang igen. Og man behøver ikke at bekymre sig om adgang til sundhedssystemet eller sine børns uddannelse. Forhåbentlig er det med til at gøre tilværelsen som arbejdsløs så kort og så problemfri som muligt.

Et omstillingsparat samfund

Vi må vel se frem til fortsat store forskydninger af arbejdspladser på tværs af landegrænser. Hvis det fortsætter som hidtil, vil der blive skabt flere arbejdspladser end der forsvinder, men det kan ikke garanteres, at de geografisk ligger samme steder, og det kan nærmest garanteres, at det vil kræver andre kvalifikationer at bestride dem.

I den henseende virker den danske samfundsmodel bedre gearet til at klare omstillingen end den amerikanske. I Janesville skal mange af de arbejdsløse igennem store lidelser, inden de lander i en ny men dårligere tilværelse.

Omskolingen, der slog fejl

Også i USA kastes der store beløb ind i videreuddannelse af de arbejdsløse, men det viser sig, at de der ikke deltager i omskolingen kommer hurtigere i arbejde og opnår mindre lønnedgang i deres nye jobs. Alene den observation, der i bogen følges op og dokumenteres af en spørgeskemaundersøgelse blandt de arbejdsløse, bør gøre bogen til pensum for politikere og andre, der arbejder med arbejdsmarkedsforhold.

Janesville: An American Story

Titel: Janesville: An American Story
Antal sider: 368
Forfattere: Amy Goldstein
Forlag: Simon & Schuster
Udgivelsesdato: 18. April 2017
Priser: DKK 94,95 (e-bog), DKK 139,95 (paperback)
Fundet på saxo.com
Anbefaling: Kan varmt anbefales til alle med interesse for samfund og arbejdsmarkedsforhold.
Anmeldelser: Du kan finde over 105 anmeldelser og resuméer af bogen på Amazon.com.

En kommentar til “Janesville: An American Story

  1. Pingback: De fem bedste bøger jeg læste i 2018 | Om iværksætteri, forretningsudvikling og internationalisering

Skriv et svar

Dette site bruger Akismet til at reducere spam.