Digitale Nomader – Et liv med mere eventyr og mindre hverdag


Bogen er god, og jeg kan varmt anbefale andre at læse den. Specielt, hvis man godt kunne tænke sig at komme ud at rejse med sin familie i længere tid og ikke lige sidder på en guldmine.


Kunne du tænke dig at rejse verden rundt og bo i udlandet, uden at det kræver det helt store budget? Med din kone/mand og dine (gerne små) børn? I så fald er Digitale Nomader håndbogen for dig.

Mille og Kristian Sjøgren har begge et arbejde, hvor de ikke behøver at være på et bestemt sted på et bestemt tidspunkt. Mille laver voice-over til reklamefilm og Kristian er freelance journalist. Med en computer koblet til internettet (plus lidt ekstra grej til Milles lydproduktion) kan de udføre deres arbejde over det meste af jordkloden og på tidspunkter, de selv kan vælge. Den mulighed benyttede de, solgte deres jordiske gods i Danmark og rejste i mange år rundt i verden sammen med deres to (i starten) små børn. Bogen beskriver nogle af rejserne, hvordan det kan lade sig gøre, hvilke fordele det giver samt slår til lyd for, at nogle flere burde gøre det samme.

Hvis du godt kunne tænke dig at opleve verden og tjene penge til ophold og rejser undervejs, så kan det sagtens lade sig gøre. Også selv om du har små børn. Du skal blot have nogle få talenter og stor vilje. Til dig, der ligger i den kategori, er Digitale Nomader en både underholdende og meget praktisk bog.

En af hemmelighederne er, at vi i Danmark har meget høje lønningerne, og at der i store dele af verden er meget lave leveomkostninger. Hvis du derfor kan arbejde for danske eller i det mindste vestlige kunder og leve andre steder end i Nordeuropa eller de største metropoler, så kommer du langt for dine penge.

Fjernarbejde

Muligheden for at undgå at skulle henslæbe sit liv på det samme kontor i tidsrummet ni til sytten, dag ud og dag ind (plus transporten frem og tilbage midt i myldretiden), kun afbrudt af hektiske weekender og få ferieuger og i stedet frit kunne rejse rundt i verden, være mere sammen med familien og kunne arbejde (næsten), når man har lyst, er ikke ny. Bøger om emnet har primært en af to indfaldsvinkler:

Individets ønske om at være fri fugl og opleve noget nyt. The Four Hour Work Week af Tim Ferriss, der udkom i 2007, satte gang i den bevægelse.

Arbejdsgiveres ønske om at kunne rekruttere fra en større pulje af talent, og samtidigt kunne spare udgifter til ledelse og lokaler. Remote (2013) af David Hansson og Jason Fried fra Basecamp og The Year Without Pants: WordPress.com and the Future of Work (2013) af Scott Berkun var blandt de første til at artikulere den vinkel.

Digitale Nomader lægger sig pænt i slipstrømmen af frihedsbevægelsen og tilføjer dimensionen med mand/kone og børn. Dens fokus på eventyret på det lille budget gør den anvendelig for mange og passer samtidigt pænt ind i en grøn tid. Der er flere, der rejser end nogensinde, men masseturismen er der ikke meget eventyr over. Prøv at gå en tur i Dubrovnik, Venedig eller Flåm. Det er ikke den type rejsemål Mille og Kristian søger, men derimod det primitive og ukendte, eller det kendte, som ture i mobilehome rundt i USA men på et helt alternativt budget. For den, der har viljen, evnen og fleksibiliteten, er der fortsat eventyr, der venter hele familien i alle verdenshjørner.

Hvor skal vi hen du?

I starten forvirrede bogen mig noget, og jeg var i tvivl om, hvad den forsøgte at fortælle. Var det primært en rejseberetning med praktiske råd til læsere, som måtte ønske at prøve noget tilsvarende? Eller var forfatterens hovedformål at forsvare sine egne livsvalg? Eller var det en vækkelsesbog, som skulle hjælpe læsere fanget i en kedelig og rutinepræget hverdag med at bryde ud og udleve deres indre drøm?

Mille gør i bogen en del ud af at retfærdiggøre sine egne livsvalg og med at imødegå den kritik, hun angiveligt har været udsat for samt svare på de spørgsmål, hun undervejs er blevet stillet. Måske er det bare mig, der er mere parat til at acceptere folk, som de er, og derfor ikke behøver de store forsvarstaler. Hvorfor kan Mille, der virker som et stærkt og gennemslagskraftigt menneske, ikke bare være ligeglad med, hvad andre mener om hendes liv?

På to timer i kø til biltoget i Hamburg kan man nå at læse en del.

Hun synes angiveligt, at for mange mennesker ikke tør forfølge deres drømme og i stedet lader sig styre af andres værdier og syn på, hvad der er rigtigt og forkert. Bogen er derfor også ment som en hjælp til de, der måske holder sig tilbage, om at frigøre sig og komme derudaf. I forlængelse heraf indeholder bogen mange praktiske råd om, hvilken type arbejde man kan udføre uafhængigt af tid og sted, hvordan man kommer langt for små penge og hvordan børnenes behov tilgodeses. Ja, faktisk flugter børnenes behov fint med forældrenes ønske om eventyr og forandring, ligesom børnene får læring for livet, som kun oplevelser med egne øjne kan give.

Jeg startede på bogen i Hillerød, læste den færdig på biltoget fra Hamborg til München og sidder nu i Starigrad-Paklenica i Kroatien og skriver anmeldelsen (jeg er nemlig selv en slags digital nomade). Bogen kan varmt anbefales, for den fortæller en spændende historie, er praktisk og jordnær samt varsler måske om en ny tid.

En anden model

Selv har jeg siden 1980 arbejdet over det meste af kloden og fra 1998 til 2001 permanent både boet og arbejdet i Tyskland. Samtlige rejser og ophold var betalt af mine arbejdsgivere. Jeg var nok mere begrænset i mine valg af rejsemål end Mille og Kristian, men ikke desto mindre havde min familie og jeg mange fantastiske ture rundt i verden. Ikke mindst opholdet i Tyskland (Stuttgart) var berigende (på alle måder), og jeg kan uden reservationer tilslutte mig Milles anbefaling om at prøve at leve og arbejde udenfor Danmark. Min kone, der i 1973 immigrerede fra England til Danmark, er vel det ultimative eksempel på, at man kan plante sig om, hvis man vil.

Siden 2001 har vi boet i Danmark, og det skal der ikke laves om på (bofælleskab, venner, familie og ikke mindst børnebørn), men både mine bøger, artikler og øvrige opgaver bliver ofte skrevet under andre himmelstrøg. Nogle gange langt væk og andre gange blot på Kaffebaren i Hillerød. Begge dele har sin charme. Jeg benytter mig i stor udstrækning af underleverandører uden for Danmark og bekymrer mig ikke om, fra hvilken lokalitet og på hvilket tidspunkt af døgnet, de løser opgaverne.

Hvis bogen tænkes udgivet i en ny udgave, vil jeg foreslå, at der fokuseres mere på erfaringsdelingen (og mindre på moraliseringen), samt at nogle forekomster af ordet “rigtig” (forekommer 95 gange i teksten) slettes. Måske er jeg lidt gammeldags, men hvad er forskellen på “mange danskere” og “rigtig mange danskere”?

Digitale Nomader

Titel: Digitale Nomader – Et liv med mere eventyr og mindre hverdag

Forfattere: Mille og Kristian Sjøgren

Forlag: Voice & Writing (eget forlag)

Udgivelsesdato: 22. april 2019

Antal sider: 314

Pris: DKK 275 (bogreolen.dk)

Anmeldelser: Der er gode læseranmeldelser på saxo.com

Skriv et svar

Dette site bruger Akismet til at reducere spam.