Kundevideo fik telefonerne til at kime i salgsafdelingen


FutureLink, der laver IT-systemer til faktura- og dokumenthåndtering, er som mange andre mindre virksomheder super skrappe til deres fag, men knap så skrappe til at fortælle resten af verden om det. Da de kom med i en video med en af deres kunder, blev der pludseligt travlt i salgsafdelingen.


Det var deres samarbejdspartnere, Bilagscan, der tog initiativet og spurgte om det ville være OK, at lave en video med deres fælles kunde, speditionsfirmaet Leman.

Claus Christoffersen

“Der var ikke nogen grund til at sige nej til tilbuddet,” fortæller Claus Christoffersen, stifter og adm. direktør for FutureLink, “men jeg havde ikke forestillet mig, at det ville få så stor en effekt. Det kom virkelig bag på mig.”

Videoen blev optaget hos Leman på økonomichefens kontor af fotografen Jakob Knudsen med undertegnede (Hans Peter Bech) som interviewer. Det tog under en time, hvoraf de 30 minutter gik med at drøfte de budskaber, der skulle med på filmen. Mens økonomichefen fortalte mig om virksomheden og om de udfordringer, de havde med kreditorfakturaer, og hvordan de anvender Bilagscan og FutureLinks produkter, stillede Jakob Knudsen kamera og lys op. Selve interviewet tog mindre end et kvarter.

”Det betyder meget, at optagelsen ikke tager for lang tid,” understreger Jakob Knudsen, selvstændig videograf. “Udover at holde produktionsprisen nede, så skal afbrækket i kundens kalender var så lille som muligt, og vi skal også undgå, at den interviewede kører træt. De bedste kundevideoer tager mindre end en time at få på plads, hvoraf selve optagetiden helst bør holdes under et kvarter.”

Det er de færreste, der bryder sig om at blive filmet, og da slet ikke at skulle sige noget, som efterfølgende vil blive lagt ud til offentlig beskuelse. Derfor skal interviewet og optagelsen være afslappet og uden det store produktionsapparat. Videoens autenticitet styrkes kun af, at kunden bruger sine egne ord og får lov at fokusere på de områder, som han eller hun finder har skabt mest værdi. Jeg spørger også til udfordringer og problemer, fordi min erfaring er, at projekterne ikke altid kører efter en snor. Hvis der har været problemer, kan det være interessant for andre at høre, hvordan de blev tacklet.

Udover forberedelse, interview og optagelse, der er fundamentet for videoens kvalitet og troværdighed, så er efterbearbejdningen både omfattende og afgørende. Interviewet skal klippes, der skal lægges såkaldt B-roll klip ind (se Leman videoen, så vil du vide hvad B-roll er) , der gør videoen levende og illustrativ, der skal laves intro, lægges musik ind og sidst skal filmen påføres undertekster.

Jakob Knudsen

”Selve optagelsen er kun toppen af isbjerget,” fortæller Jakob Knudsen. “80 procent af arbejdet ligger i efterbearbejdningen. Underteksterne, som mange desværre springer over, sikrer, at videoen også bliver afspillet i situationer, hvor seeren ikke har lyd på sin afspiller. Det gælder specielt for afspilninger fra de sociale medier, hvor mange har lyden slået fra.”

Så begyndte telefonen at ringe

Da Leman-videoen blev lanceret i marts 2019, gik der ikke lang tid før de første potentielle kunder kontaktede FutureLink.

“Til dato er videoen blev set over 300 gange på Youtube, og det lyder måske ikke af meget sammenlignet med en popsang,” siger Claus Christoffersen, “men blandt seerne var de helt rigtige kundeemner. Faktisk var der kundeemner, som vi længe havde forsøgt at få i tale, som nu ringede helt af sig selv.”

Siden Leman-videoen har FutureLink fået produceret yderligere fire kundevideoer.

”Kundevideoer er meget effektivt marketingværktøj for en virksomhed som vores,” mener Claus Christoffersen. ”Software er jo usynligt og værdien afhænger af hvordan samarbejdet mellem kunden og os fungerer. Den værdi kan allerbedst udtrykkes med kundens egne ord.”

Kundevideoer skal være kundefokuserede og troværdige

Det er først og fremmest kunden, der skal synes om videoen. Den skal fortælle en historie, som de er glade for at kommunikere. Beskrivelsen af løsningen skal ligge i forlængelse af kundens forretningsidé eller -vision. Profilering af leverandøren kommer i sidste række.

Vi bliver alle dagligt bombarderet med markedsføringsbudskaber og har efterhånden udviklet et meget fintfølende filter, der fortæller os, hvornår noget er troværdigt, og hvornår det er højglanspoleret propaganda. Det paradoksale er, at jo mere der investeres i produktionen af en kundevideo, desto mindre troværdig bliver den. Hvis kunden skal tale efter et manuskript, bruge teleprompter og der optages med flere kameraer bliver resultatet nok flot men også kunstigt.

”Konceptet med en interviewer med faglig indsigt, en simpel opsætning og en kort on-location optagelse giver det bedste resultat,” siger Jakob Knudsen. ”Det koster lidt ekstra efterbearbejdning, men slutresultatet er samlet set økonomisk attraktivt og kvaliteten den helt rigtige.”

En godt gemt hemmelighed

Produkter sælger sjældent sig selv, og det gør videoer heller ikke. Selv den bedst producerede video forbliver en godt gemt hemmelighed, hvis ikke den distribueres til målgruppen.

En utekstet video bliver slet ikke indekseret af søgemaskinerne, men selv en tekstet video vil meget sjældent sprede sig af sig selv.

Min erfaring er, at der kan opnås gode resulater ved at pakke videoen sammen med en artikel og herefter skubbe den ud på de sociale medier, hvor spredningen kan understøttes af personer, som har interesse i emnet, produktet og firmaerne. Uden en aktiv distributionsindsats skal man ikke forvente, at videoen vil blive set af ret mange; dertil er støjniveauet på de sociale medier alt for højt.

Skriv et svar

Dette site bruger Akismet til at reducere spam.