Jorden er flad

Juli 2007

I sin seneste bog ”The World is Flat” beskriver Thomas L. Friedman’s en række konsekvenser af den massive investering i telekommunikationsinfrastrukturen, der fandt sted i slutningen af forrige årtusinde.

Hans pointe er at udbredelsen af Internettet og billigere telekommunikation, gør det muligt at producere en lang række ydelser langt fra det sted, hvor de konsumeres. Han beskæftiger sig ikke kun med den velkendte outsourcing af produktion, men også med produktion af serviceydelser, udviklingsopgaver, design mv., altså opgaver som ikke tidligere blev outsourced.

Parallelt med forbedringer i infrastrukturen, uddannes der, specielt i Asien, tusindvis af dygtige og meget ambitiøse unge mennesker, der stræber efter den samme velstand og de samme goder, som de kan se, vi sætter pris på i de industrialiserede lande. Deres store konkurrencemæssige fordel er, at de ikke er belastet af dyre offentlige sektorer og høje marginalskatter. De gir’ den fuld gas og vil efterhånden udkonkurrere mange veluddannede i den vestlige verden.

Efter at have læst bogen som Europæer, står man tilbage med 2 store spørgsmål:

1. Outsourcing af serviceydelser er primært en mulighed for virksomheder, hvis kunder taler engelsk. Hvad gør ikke-engelsktalende virksomheder for at imødegå denne konkurrencemæssige udfordring?

2. Hvad skal vi som samfund, og hvad skal den enkelte gøre for at imødegå den konkurrence, vi uden tvivl vil opleve fra veluddannede, ambitiøse og flittige unge asiater?

En kommentar til “Jorden er flad

  1. Pingback: Bloggen fylder 10 år og har produceret over 1.000 artikler | Om iværksætteri, forretningsudvikling og internationalisering

Skriv et svar

Dette site bruger Akismet til at reducere spam.