Managementvolapyk og konsulenternes varme luft


Bogen er velskrevet, underholdende, spændende, morsom, interessant, veldokumenteret, lærerig, overraskende og overbevisende (så er jeg vist løbet tør for superlativer).  Hvis du læser managementlitteratur, så skylder du dig selv at læse den (plus The Halo Effect).


En af de bedste bøger jeg læste i 2017 var The Halo Effect af Phil Rosenzweig.

Phil Rosenzweig leverer et brutalt angreb på alle bøger og ledelsesguruer, der hævder, at deres omfattende forskning har bevist, at ved at gøre de ting, som succesfulde mennesker eller virksomheder gør, så kan du også få succes.

Ikke bare i et afgrænset projekt?

Nej, sådan i al almindelighed – og igen og igen!

Det passer bare ikke. Det er videnskabeligt ukorrekt. Konklusionerne er ikke valide.

Der er ikke engang en lille sandsynlighed for, at du får de samme resultater. Du kan måske blive inspireret, og det er alt. Det er godt at blive inspireret, men bøgerne lover mirakelkure, og det kan de ikke levere.

The Replication Crisis

Tomasz Tunguz, venture capitalist at Redpoint

Jeg abonnerer på et fantastisk nyhedsbrev fra Tomasz Tunguz (partner i Redpoint Ventures) og i hans Nytårsmail den første januar, der bærer titlen Jettisoning The Assumptions Of Last Year, beskriver han en krise i de akademiske kredse, der har fået overskriften The Replication Crisis.

Kort fortalt går krisen ud på, at resultaterne fra mange videnskabelige forsøg ikke kan valideres af andre. Det er jo en katastrofe. Det betyder, at de anbefalinger, som forskningen resulterer i, bliver forkerte. Når managementbøgerne tager udgangspunkt  i succesfulde mennesker og virksomheder, så er kimen til forkerte konklusioner allerede lagt.

Siden “In Search of Excellence” er der udkommet en sand lavine af managementbøger, der alle tager udgangspunkt i succesfulde virksomheder, og som alle begår den samme fundamentale fejl: De har ingen kontrolgruppe. Hvis du ikke tjekker om virksomheder, der ikke har succes, gør noget andet end de succesfulde virksomheder, så har du ikke bevist noget som helst.

Senere i nyhedsbrevet forklarer han, at hvis man bruger samme metoder i Machine Learning (Artificial Intelligence), som der benyttes i managementbøgerne, så vil man systematisk få forkerte resultater (så det gør man naturligvis ikke).

Det pirrede min nysgerrighed, og da han samtidigt nævnte, at The Management Myth: Debunking Modern Business Philosophy af Matthew Stewart var en af de mest interessante bøger, han havde læst de sidste 15 år, var jeg hurtigt ovre på Amazon for at hente den til min Kindle.

En ny torpedo i vandlinjen

Læsning af Matthew Stewarts bog blev til nogle meget underholdende timer i lænestolen. Bogen er velskrevet, underholdende, spændende, morsom, interessant, veldokumenteret, lærerig, overraskende og overbevisende (så er jeg vist løbet tør for superlativer).  Hvis du læser managementlitteratur, så skylder du dig selv at læse den (plus The Halo Effect). Jeg er sikker på, at du fremover bedre vil kunne forstå, hvorfor de mange bøger, der lover succes, ikke producerer andre successer end forfatternes. Som bonus fortæller forfatteren om sine egen tid som management konsulent. Det er historien om, hvordan en gruppe af verdens dyreste konsulenter ikke var i stand til at få deres egen forretning til at fungere. En meget morsom, men også tragisk beretning.

Hvis du ønsker en smagsprøve på Stewards tilgang til management-teorierne og konsulentbranchen, kan du læse hans artikel “The Management Myth“, hvor han bl. a. skriver:

As I plowed through tomes on competitive strategy, business process re-engineering, and the like, not once did I catch myself thinking, Damn! If only I had known this sooner! Instead, I found myself thinking things I never thought I’d think, like, I’d rather be reading Heidegger! It was a disturbing experience. It thickened the mystery around the question that had nagged me from the start of my business career: Why does management education exist?

The Management Myth: Debunking Modern Business Philosophy

Titel: The Management Myth: Debunking Modern Business Philosophy
Antal sider: 352
Forfattere: Matthew Stewart
Forlag: W. W. Norton & Company
Udgivelsesdato: 16. august 2010
Priser: 154,55 (hæftet) på saxo.com. Andre udgaver kan købes på Amazon.com.
Anbefaling: Kan varmt anbefales til alle med interesse for ledelse og forretningsudvikling.
Anmeldelser: Du kan finde over 60 anmeldelser og resuméer af bogen på Amazon.com.