Zetland – lige hvad jeg længtes efter


Det er ikke kun vigtigt at vide, hvad der foregår omkring os. Det er ligeså vigtigt at forstå hvordan og hvorfor det foregår. Og hvilke konsekevnser det har haft og kan få.


Da jeg for år tilbage beluttede at droppe mine avisabonnementer, var det egentlig med en god portion dårlig samvittighed. Et demokratisk samfund har brug for en uafhængig og kritisk presse til at holde magthaverne – offentlige som private – i ørene.

Hvis læserne ikke vil betale for pressen, hvem skal så?

Når jeg valgte at droppe avisabonnementerne var det hovedsageligt af følgende grunde:

  1. Jeg fik dem ikke læst.
  2. Der var for mange, for mig, irrelevante historier.
  3. Når der blev skrevet noget, hvor jeg havde særlig indsigt, var der for mange fejl, og behandlingen af stoffet var typisk  meget overfladisk – og ukritisk. Mon det også var tilfældet med de artikler, der behandlede stofområder, hvor jeg havde mindre indsigt?
  4. Jeg havde anskaffet en iPad og en Kindle og havde droppet alt papiret. At skulle slæbe stakke af aviser, hvoraf jeg havde læst måske et par procent, op i papircontaineren virkede vanvittigt.

Så kom de rene digitale udgaver

På et tidspunkt fandt dagbladene ud af, at der var læsere, som bare ikke ville have den trykte avis (det var de længe om at konstatere), og de begyndte at tilbyde rene digitale udgaver.

Jeg tegnede atter abonnementer, men opgav det igen. De tre første grunde, til at jeg droppede den trykte avis, levede i bedste velgående videre i de digitale udgaver.

Der var sat strøm til formatet, men jounalistikken havde ikke ændret sig.

Zetland

Det var en bekendt, der gjorde mig opmærksom på Zetland.

Jeg fandt dem og meldte mig ind (Zetland har nemlig medlemmer og ikke abonnenter  – måske en semantisk finesse, men dog alligevel en sød lille forskel).

Zetland er Danmarks nye, langsomme medie, der skærer gennem nyhedsstøjen ved at udkomme alle hverdage med få, gennemarbejdede artikler om tidens vigtigste begivenheder og strømninger: Alt, hvad du behøver vide. Ikke mere, end du kan nå at læse.

Efter at have været med et par måneder er jeg lige skiftet fra månedlig til årlig betaling. Zetland har bekræftet, at de er svaret på mine bønner om viden og indsigt. Fremragende artikler uden unødig støj fra annoncer og uden andet formål end at give indsigt.

Den redaktionelle værdi

Det er jo ikke manglende information, der er problemet i vores tid. Det er min knappe tid og ressourcer til at vælge ud og vælge fra, researche, validere, bearbejde og få en grundig belysning af et emne, der kan gøre mig klogere. Det må også gerne rokke ved mine synspunkter og holdninger. Måske endda ændre min adfærd. Det er ikke kun vigtigt at vide, hvad der foregår omkring os. Det er ligeså vigtigt at forstå hvordan og hvorfor det foregår. Og hvilke konsekevnser det har haft og kan få.

Den opgave løser Zetland på fornemmeste vis og på en måde, der gør, at jeg har lyst til at betale det i øvrigt særdeles rimelige medlemskontingent.

Hør her hvordan de selv præsenterer deres Value Proposition:

Skriv et svar

Dette site bruger Akismet til at reducere spam.