American Kingpin – Catching the Billion-Dollar Baron of the Dark Web


Ross Ulbricht har erkendt, at hans liberterianske grundholdning bragte ham længere og længere ud i uføret. Han var ikke drevet af magt, penge og respekt, men af sin politiske overvisning. Den drev ham til gengæld helt ud på det moralske overdrev for til sidst at drive ham i fængsel på to gange livstid plus 40 år.


Ross Ulbricht

Nick Bilton’s bog om den 26 årige amerikaner Ross Ulbricht’s lynkarriere som narkobaronen “The Dead Pirate Roberts” er mere nervepirrende end nogen krimi, jeg har læst i nyere tid. Samtidigt bekriver den en række principielle problemstillinger og udfordringer i det amerikanske samfund og med IT-teknologiens hastige udvikling. Ross Ulbricht var studerende på Penn State University, hvor han som såkaldt libertarian var aktiv fortaler for, at staten (det vi herhejmme kalder det offentlige) skal blande sig så lidt som muligt i hvad den enkelte person må og ikke må. Det er en gammel diskussion, hvor amerikanerne synes et par hundrede år bagefter Europa.

Ross var blandt andet af den opfattelse, at vi hver især må afgøre, hvilke rusmidler vi ønsker at nyde. Som konsekvens heraf mente han også, at al handel med euforiserende stoffer og narkotika burde liberaliseres og overlades til det frie marked. Hermed ville man med en snuptag kunne komme den voldsomme kriminalitet, der omgiver narkohandel til livs. Hvis man samtidigt flyttede handelen med stoffer over på internettet, kunne der skabes et gennemsigtigt marked, der ville fjerne alle mellemled mellem producent og forbruger, drive priserne ned og sørge for at selve transaktionen kunne finde sted uden at parterne skulle møde fysisk. Brugeranmeldelser ville sikre at snydepelse blev opdaget og presset ud af markedet. Ross så lutter fordele og kunne ikke se nogen ulemper.

De personlige konsekvenser af et eventuelt misbrug herunder om nogle persongrupper måske ville være mere udsatte end andre, kunne han med udgangspunkt i sit liberterianske livssyn helt undlade at forholde sig til. Der var naturligvis det problem, at al handel med euforiserende stoffer og narkotika er ulovligt i USA, men Ross var overbevist om, at kunne man gennemføre liberaliseringen, ville alle kunne se fordelene, og lovgiverne ville blive presset til at frigive markedet. Ross så sig selv som ridderen på den hvide hest, der skulle åbne samfundets øjne for liberaliseringens velsignelser.

The Silk Road on the The Dark Web

Da Ross Ulbricht opdagede, at der findes en version af Internettet, hvor man ikke kan spore den enkeltes aktivitet, så han en mulighed for at virkeliggøre sin vision. Han oprettede webshoppen The Silk Road, hvor sælgere og købere af euforiserende stoffer og narkotika kunne mødes og handle. Varerne blev leveret af et (i begyndelsen) intetanende postvæsen og betaling fandt sted i anonyme Bitcoins. Ross Ulbricht indkasserede en procentdel af hver handel. Samme koncept som når Danske Bank hjalp med at vaske russiske penge rene i deres estiske filial. Hvis blot trafikken er stor nok, kan selv små kommissioner blive til gigantiske summer.

Således drevet af sin politiske overbevisning fik Ross sat sig ind i hvordan The Dark Web teknisk fungerer, men måtte snart erkende, at han ikke kunne klare alle opgavene alene. Som det altid går, når nogen skal arbejde samme om at begå kriminalitet, kompliceredes processerne af en kombination af grådighed og mangel på tillid. Snart måtte Ross forholde sig til hvilke konsekvenser, det skulle have, når nogen forsøgte at snyde ham. På den forkerte side af loven, gælder kun jungleretten, og Ross tog efterhånden mange små, men sikre skridt i den gale retning, for til sidst at tage endog meget store skridt.

Ross kom langt med sit projekt, blev af miljøet drevet ind i mere og mere eksotiske hjørner af det sorte marked og skulle forholde sig til stadig vanskeligere facetter at sin politiske grundopfattelse. Skulle portalen også tillade handel med stærkt vanedannede stoffer som heroin og methamphetamine, med våben og med menneskeorganer? Ross havde kun sig selv at drøfte dilemmaerne med og valgte altid den mest liberterianske fortolkning. Det var kun det upraktiske forbundet med at sende våben og organer med postvæsenet, der satte en begrænsning på den del af forretningen.

Med tiden blev forretningen så stor, at politiet blev opmærksomme på aktiviteten. Bogens beskrivelse af, hvordan de amerikanske politimyndigheder gik til værks for at finde hovedmanden og få portalen deaktiveret, er en gyser i sig selv. Selv loven arbejder ikke altid på lovens side. Jagten på hæder og ære prioriteres ofte højere end sagens egentlige mål.

De principielle forhold

Opfattelsen af, at man har etikken på sin side, når man med udgangspunkt i en politisk eller religiøs overbevisning, vælger at overtræde loven, er hverken ny eller afgrænset til en snæver gruppe. Selv i gamle demokratier, hvor det er vanskeligt at argumentere for, at loven skulle favorisere specielle befolkningsgrupper, er der fortsat mennesker, der mener, at deres individuelle overbevisning er etisk grundlag nok for at tilsidesætte loven. Når først bevægelsen er sat i gang, følger mange gerne med.

Ross Ulbricht har erkendt, at hans liberterianske grundholdning bragte ham længere og længere ud i uføret. Han var, i modsætning til mange andre kriminelle, ikke drevet af magt, penge og den respekt (som i realiteten er frygt og ikke respekt) som begge kan købe i de miljøer, men af sin politiske overvisning. Den drev ham til gengæld helt ud på det moralske overdrev for til sidst at drive ham i fængsel på to gange livstid plus 40 år.

The Dark Web er en teknologi, der værner om privatlivets fred og kan sikre, at vi ikke kan overvåges i alle vores aktiviteter på nettet. Det var først da Bitcoin-teknologien blev introduceret, at Ross Ulbricht kunne virkeliggøre sin vision om det internetbaseret narkomarked. Du kan ikke umiddelbart snyde med Bitcoins, men du kan fortage helt anonyme betalinger, der jo er kernen i stort set al kriminalitet. Bogens beskrivelse af hvad der skulle til for at fange og afsløre Ross Ulbricht er et skræmmende eksempel på, hvad vi er oppe imod.

American Kingpin – Catching the Billion-Dollar Baron of the Dark Web

Titel: American Kingpin – Catching the Billion-Dollar Baron of the Dark Web
Antal sider: 368
Forfatter: Nick Bilton
Forlag: Ebury Publishing
Udgivelsesdato: 29. maj 2018
Priser:$13,72 som ebog eller $11,55 som gammeldags papirbog.
Anbefaling: Kan varmt anbefales som spændingslæsning og som fagbog om den dunkle side af internettet.
Anmeldelser: Over 400 gode læseranmeldelser på Amazon

Skriv et svar

Dette site bruger Akismet til at reducere spam.