Erhvervsroman hylder Den danske model

Min debutroman Balladen i Mekka udkommer i dag.

I den anledning har mit forlag udsendt denne pressemeddelelse:


Hillerød, torsdag den 15. juni 2013.

En fyring der leder til et succesfyldt liv som solo-selvstændig, bestseller-bøger og et erhvervseventyr i Saudi-Arabien, der clasher med danske værdier. Det er noget af det, der satte gang i Hans Peter Bechs internationale karriere i den opblomstrende tid efter 2. verdenskrig. Nu debuterer han med en romanserie om en dansk karrieremand, Henrik Bertelsen, der griber chancer og ikke er bange for at fejle. Den autofiktive roman er en hyldest til den danske model.

En fyring fører til succes

Balladen i Mekka - Hans Peter Bech

En fyring i 2001 blev et vendepunkt for erhvervsmand og forfatter Hans Peter Bech. Det ledte til et liv som selvstændig og efter nogle år, skrev han en fagbog om at skalere sin forretning via forhandlere.

Det blev sgu en bestseller, siger Hans Peter Bech, der begyndte at sælge bøger til hele verden og rejse rundt med workshops og foredrag. Da han skrev en bog mere, blev telefonen rødglødende. Men jeg ville allerhelst være skønlitterær forfatter, siger Hans Peter Bech, der nu debuterer med det første bind i en krønike på otte bøger om Aalborg-drengen Henrik og hans arbejdsliv fra 1979 og op til i dag.

Mange af de ting Henrik kommer ud for, handler om de dilemmaer, der opstår i krydsfeltet mellem arbejde, privatliv og samfund, hvorfor bogen er genrebestemt som en erhvervsroman. I seriens første bog er det Henriks møde med et korrupt regime i Saudi-Arabien, der står i centrum.

Verden går ikke under, hvis man laver fejl

I disse økonomisk usikre tider er der nok mange, der gerne holder fast i et sikkert job med håb om fast månedsløn og gode karrieremuligheder. Sådan var det også i 1979, da Hans Peter Bech som ung – og første akademiker i familien – fik job i Arbejdsministeriet. Han arbejdede under Sven Auken og var med til at løse Danmarks udfordringer med betalingsbalancen og sikre job til danskerne.

Det, jeg arbejdede med, kom i tv-avisen om aften. Det føltes vigtigt, siger Hans Peter Bech, der så en sikker karrierevej foran sig og med det ypperste mål at ende som departementschef. Men da en chance bød sig, tog han alligevel et gevaldigt karriereskift. En risikovillig tilgang til sit arbejdsliv, som han har båret med sig lige siden. Hans Peter Bech håber da også, at bogen, udover at være en god historie, kan overbevise læserne om at tage flere chancer.


Verden går ikke under, hvis man laver fejl, til gengæld lærer man nye og spændende ting.


Da først saudierne var her, så rullede lavinen

I bogen er der også masser af risikovillighed. Henriks bror har en restaurant i København. En dag bliver han opfordret til at give et tilbud på at renovere fem hospitalskøkkener i Saudi-Arabien. Brødrene finder aldrig helt ud af, hvorfor Saudi-Arabien kontakter broren, men de byder ind på opgaven.

De er fulde af gåpåmod og selvtillid, og det kommer de langt med, siger Hans Peter Bech. Og da først den saudiske delegation ankommer til Danmark, så rullede lavinen. De går længere og længere ud ad planken og kommer i kontakt med et regime, der styres af sharialov og har helt andre måder at lave forretning på, end hvad de er vant til.

Det de ser og oplever, det kan man ikke leve i som dansker, fortæller Hans Peter Bech, og det er netop denne oplevelse, der satte Henrik-krøniken i gang.

Jeg er her for at have det sjovt

Bogen er dedikeret til ’Den danske model’, men hvorfor det?

Det har jeg gjort, fordi der næppe findes et bedre land at kaste sig ud i chancer med sit arbejdsliv, som f.eks. at blive selvstændig. Vi har en solidarisk social infrastruktur, og hvis ikke du har taget af kassen eller tabt andre menneskers penge, så kan du altid starte op igen. Hans Peter Bech mener, at hvis man er lidt opfindsom og fleksibel, så kan man komme langt.


Jeg er da blevet fyret mange gange. Så har jeg tænkt ’fuck, hvad gør jeg nu.’ Men efter at have lagt en plan og gået i gang med telefonen, så er der hurtigt dukket nye muligheder op. Det dejlige ved Danmark er blandt andet det sikkerhedsnet, der sikrer os, indtil vi igen er i job.


Såvel i virkeligheden som i fiktion er der tale om at tage chancer. Så det er en bog til folk, der kan lide at se, hvordan muligheder kan folde sig ud med bump på vejen og også succes.

På et tidspunkt var der en headhunter, der sagde til Hans Peter Bech, at det ikke var godt for hans CV, at han havde lavet så meget forskelligt. Hans Peter Bech var ikke i tvivl om sit svar:

Jeg er her ikke for at gøre karriere, men for at have det sjovt.

Om forfatteren

Hans Peter Bech f. 1951, uddannet cand.polit. Har udgivet flere bestsellere og holder workshops og foredrag i hele verden.

Hans anden bog Building Successful Partner Channels blev en international bestseller. Han er også kendt for erhvervsbiografien Fra Damgaard til Microsoft, og han har indtil videre skrevet seks bøger henvendt til software-virksomheder. Balladen i Mekka er hans skønlitterære debut.

 

For mere information og interview:
Hans Peter Bech, forfatter, 2347 6762, hpb@tbkconsult.com

Læs mere om forfatterens bøger.

Balladen i Mekka udgives af TBK Publishing, er på 260 sider og kan fås som paperback, e-bog og lydbog hos boghandlere og på bogportalerne.

Skriv et svar

Dette site bruger Akismet til at reducere spam.