Når fyringer fremmer karrieren

Jeg er aldrig blevet fyret uden en god grund. Også selvom jeg et øjeblik følte mig som den, der tabte en kamp, ​​som jeg havde besluttet at kæmpe, var resultatet altid bedre end den situation, jeg var i.


Jeg er blevet fyret fem gange i løbet af mine over 40 år i erhvervslivet (55 år hvis jeg tæller jobs i tiden før og under universitetet med). Set i bakspejlet har jeg faktisk haft stor fordel og lært ret meget af at få det røde kort mere end blot en enkelt gang.

Efter at have afsluttet mit studium i 1977 og frem til jeg startede min egen virksomhed i 2003, havde jeg arbejdet i 11 virksomheder og havde haft en række undervisningsstillinger og bestyrelsesposter.

Fyringerne kan groft deles op i to kategorier:

  • Opkøb og fusioner: To gange blev den virksomhed jeg arbejdede for opkøbt, og jeg var ikke et godt fit for den nye situation.
  • Uenighed om strategi og planer: Tre gange var vi så uenige om mål og midler, at et brud var den bedste løsning.

De erfaringer, jeg fik ved fyringerne, var:

  • Det er bestemt ikke verdens ende. Allerede anden gang har du prøvet det før.
  • Det kan være finansielt meget attraktivt. Du kan sætte fratrædelsesgodtgørelsen i banken og hurtigt finde et nyt projekt.
  • Måske skulle jeg selv have taget initiativ til bruddet. Det ville ikke være så finansielt attraktivt, men kunne have sparet noget af den stress, der altid går forud for et brud. Fyringer har et tilløb og kommer sjældent som et lyn fra en klar himmel. Det ser man nok tydeligere bagefter.
  • Det gav frit valg på alle hylder, hvor jeg nu kunne lære nye ting, blive mere værdifuld og få en bedre balance mellem mine interesser og værdier.

Aldrig uden en god grund

Jeg er aldrig blevet fyret uden en god grund. Også selvom jeg et øjeblik følte mig som den, der tabte en kamp, ​​som jeg havde besluttet at kæmpe, var resultatet altid bedre end den situation, jeg var i.

Det tvang mig til nøje at overveje, hvad jeg egentlig ville med mit liv. Det lærte mig at blive mere bevidst om hvad jeg værdsatte, og hvad jeg ikke brød mig om i en organisation, at være meget mere kritisk og selektiv, at stille bedre og skrappere spørgsmål, at underspille vederlagsdelen (det kunne jeg altid indhente senere, når resultaterne viste sig), at vurdere om jeg kunne identificere mig med den nye projektmission og dobbelttjekke, at jeg kunne respektere og arbejde med mine nye chefer og kolleger.

Jeg har kun en gang søgt en stilling, der blev formelt annonceret, og på det tidspunkt var jeg stadig i uopsagt stilling. Jeg er også blevet kontaktet af headhuntere, men kun en enkelt gang tog jeg et tilbud, der kom gennem den kanal. Det er smigrende at blive kontaktet af headhuntere, men hvad de kommer slæbende med ligger naturligvis uden for ens kontrol. De fleste gange, når der var bud, var jeg optaget af projekter, som jeg ikke havde planer om at forlade, og når jeg var imellem projekter, matchede det, de kunne byde på, sjældent med mine interesser og planer.

Tag en pause og tænk dig godt om

Når jeg blev fyret, tog jeg altid en måned fri for at analysere, hvad der gik galt, hvad jeg kunne lære af det, og hvordan min fremtid nu skulle se ud.

Når jeg havde sat retningen, undersøgte jeg hvilke virksomheder, der kunne formodes at være relevante, og så tog jeg kontakt til den administrerende direktør eller bestyrelsesformanden for at få et kaffemøde. Med den tilgang til opgaven, fik jeg i løbet af kort tid initieret en række projekttilbud, som jeg kunne holde op mod hinanden og vælge imellem.

Søg projekter og ikke jobs

At betragte min næste opgave som et projekt i stedet for et job har fungeret godt for mig. Interviewene blev initieret af mig, jeg satte dagsordenen og ledede møderne. Når alt kommer til alt var det mig, der ledte efter et projekt, der matchede mine ambitioner og ikke mig, der prøvede at passe ind i et job defineret af andre.

Oftest var det projekt, jeg valgte, ikke engang defineret, da jeg bankede på døren.


PS. Jeg er opmærksom på, at der er altid er efterspørgsel efter salgs- og forretningsudviklingskapacitet. Specielt er der et stort behov for personer der tør tage en chance, har international erfaring, demonstrerer et iværksættergen og evner at få en forretning op at stå. Det er den type projekter jeg kaster mig over, og dem er der altid masser af. Har du en anden kompetence- og personprofil, kan det være noget mere vanskeligt at tromme et projekt op, hvis det ikke allerede er defineret og opslået som en ledig stilling.

Skriv et svar

Dette site bruger Akismet til at reducere spam.