Ubuntu – også for folk uden kendskab til IT


Jeg vil mene, at enhver kan binde an med Ubuntu og få etableret et system, der ligger meget tæt på Windows og MAC, hvis man alene har behov for helt almindelige funktioner.


Jeg har tidligere skrevet om min rejse fra inkarneret Microsoft Windows og Office bruger til Apple MAC universet.

Da vi forleden fik en Lenovo T60 frigjort i min virksomhed, valgte jeg at forsøge mig udi Open Source universet. Denne post fortæller om denne (positive!) erfaring.

Hvorfor Ubuntu?

Finn Larsen, min gode ven gennem mange år, har, efter han er gået på pension, fordybet sig i PC universet. Han havde allerede fået etableret et brugbart produktionssystem baseret udelukkende på Linux og Open Source. Han anbefalede at anvende Ubuntu til en sådan øvelse.

Skridt for skridt.

 1. Fra min MAC gik jeg på Ubuntu’s web site: http://www.ubuntu.com/
 2. Her downloadede jeg operativsystemet
 3. og lagde det over på en CD/DVD
 4. Jeg forbandt min T60’er med min internet router via kabel
 5. tændte  T60’eren og trykkede på all F knapperne (jeg kunne ikke lige huske hvilken af F knapperne, der afbryder opstarten og gør det muligt at vælge opstart kilden).
 6. Opstart blev afbrudt og jeg kom ind i grundopsætningen (bios-systemet)
 7. I bios menuen valgte jeg “boot” fra CD/DVD
 8. indsatte CD/DVD’en og trykkede “save and exit”
 9. Nu læste T60’eren fra CD/DVD’en og spurgte om jeg ville installere Ubunto side om side med det allerede installerede Windows, eller om jeg ville overskrive alle data og alene køre Ubuntu
 10. Jeg svarede “ryd butikken og installer Ubuntu”
 11. Det var det, mission completed.

Hvor lang tid tog det?

Fra jeg startede med at downloade Ubuntu til min MAC, til jeg var oppe at køre med alle basale funktioner, gik der < en 1 time. Heri er inkluderet automatisk installation af LibreOffice, der har nogenlunde de samme funktioner som Microsoft Office samt Mozilla Thunderbird, som er et mail system med kontaktbog.

Tilpasninger

Jeg har ikke brugt nogen tid overhovedet på opsætning af drivere. Ubunto fik alt på min T60 til at fungere, som det skulle.  Selv opsætningen af printere gik som en leg.

Applikationer

Indtil videre skal min T60/Ubuntu alene tjene som backup for min MAC. Jeg har derfor koncentreret mig om de livsvigtige applikationer, som regneark, tekstbehandling og præsentationer.  Alle andre funktioner (projektstyring, tidsregistrering, intranet, økonomisystem, mail, kalender og kontakter) ligger på Internettet og kan køres glimrende herfra.

Konvertering af video

Nytårsaften optog vi en hel del video, som skulle konverteres til MPEG4 og uploades til et Picasa-album, så gæsterne kunne se, hvor morsom festen havde været (!).  Til det formål fandt jeg hurtigt et konverteringsprogram i Ubuntus Software Center: WinFF. Herfter satte jeg videokonverteringen i gang. For det første var WinFF væsentligt hurtigere end mit MAC baserede Voltaic. For det andet fik jeg frigjort min MAC, så jeg kunne arbejde med andre opgaver samtidigt med konverteringen.

Videokonvertering foregår fremover eksklusivt på T60/Ubuntu/WinFF!

Data

Hvordan deler Ubuntu data med min MAC?

Dropbox!

Jeg har tidligere mistet data på grund af disk crash. Den oplevelse ønsker jeg ikke at gentage.

Dropbox sikrer, at jeg kan tilgå mine data fra min MAC, iPhone, iPad of T60/Ubuntu.  Jeg behøver ikke spekulere på backup.

Billeder og video lægges på en netværksharddisk, der står i kælderen.  Den foretager automatisk backup til en tvilling, der står lige ved siden af.  Alle PC’er og MAC’s kan tilgå disse netværksharddiske.

Sammenfatning

Jeg vil mene, at enhver kan binde an med Ubuntu og få etableret et system, der ligger meget tæt på Windows og MAC, hvis man alene har behov for helt almindelige funktioner.

Der er naturligvis programmer, der ikke er umiddelbart findes til Ubuntu eller som ikke er datakompatible med tilsvarende Ubuntuprogrammer. Efterhånden som flere og flere funktioner flytter ud på Internettet og behovet for specialprogrammer på selve PC’en minimeres, vil dette “problem” blive mindre og mindre.

Skriv et svar

Dette site bruger Akismet til at reducere spam.