Normalt deltager jeg ikke i gratis arrangementer.
Det kan du læse mere om sidst i min anmeldelsen af Toke Kruses mini-konference med titlen “Fremtidens digitale regnskab & din nye hverdag”, som i år fandt sted mandag den 5. februar 2018 på den Sorte Diamant i København og dagen efter i Aarhus.
Klik her for at se programmet.
Den udvikling, der startede med blandt andet Damgaard Data og Navision Software i 1984, er over de sidste ti år med for eksempel e-conomic og Billy nået ud til også alle de helt små virksomheder.
Kort fortalt drejer det som digitaliseringen af virksomhedernes økonomifunktion og regnskaber. Formålet er at erstatte omkostningstunge og manuelle rutiner med automatiserede digitale processer, der går hurtigere, har færre fejl og koster mindre.
Når jeg deltog i konferencen, var det primært for at se, om der var noget spændende at skrive om (det var der, og derfor skriver jeg dette), men også for at se, om der var noget, som min virksomhed kunne drage fordel af.
Lad os tage det sidste først.
Bogholderi og regnskab er en omkostning – jo lavere jo bedre
Jeg driver sammen med min kompagnon Steen Helmer en lille specialiseret konsulent-, kursus-, og forlagsvirksomhed. Er der noget, vi ikke ønsker at bruge tid og penge på, så er det bogholderi og regnskab. Til gengæld vil vi gerne have, at bogholderiet er i orden og ajourført, at vi ved, hvordan momskontoen står, og at vi får indleveret årsregnskab og selvangivelse til tiden.
På konferencen gik det op for mig, at stort set alle vores økonomiprocesser formentlig kan automatiseres allerede i 2018, og at vi kan nedbringe vores samlede omkostninger til økonomistyring og rapportering med tæt på 90%. Hertil kommer, at vi kan reducere omkostningerne til internationale betalinger (som vi har mange af) betydeligt. Vi kan også forbedre kredittjek på vores kunder, men da vi ikke har problemer på den front, er det punkt ikke så langt oppe på dagsordenen.
Innovation kommer sjældent indefra
Vi har faktisk en ekstern bogholder, men inputtet, til hvordan vi kan udnytte den nye teknologi til at opnå de fordele, jeg lige har nævnt, er ikke kommet fra den kant.
De nye teknologier, som allerede er klar til ibrugtagning, vil over de kommende 10 år reducere beskæftigelsen blandt økonomifolk med omkring 50%. De første, der ryger, er dem der ikke kan eller tør se udviklingen i øjnene. De der ikke ved eller ikke tror, at et bilag kan aflæses og bogføres automatisk. De der ikke ved eller ikke tror, at en årsrapport og en selvangivelse kan udarbejdes på under en time. Hvis du via en app med kunstig intelligens kan aflæse et bilag og overføre detaljerne til din kassekladde, vil færre og færre virksomheder være villige til at betale et menneske for at udføre opgaven manuelt. Også fordi app’en gør det med det samme, selv når bilaget dukker op søndag nat klokken 04:00.
Økonomisk rådgivning kommer i høj kurs
Der er meget få mennesker, der synes det er meningsfyldt at save den gren over, de selv sidder på. Men det er altså sjældent en god idé at overlade det til andre. De har det nemlig med at save den over på det mest ubelejlige tidspunkt.
Når vi kan reducere den mængde sved, som de trivielle og værdiløse opgaver i forbindelse med dataregistrering og rapportering kræver, kan vi i stedet bruge tid og penge på analyser, simuleringer og indsigt. Det gør de store virksomheder allerede, og med de nye teknologier bliver det nu muligt for små virksomheder at få dybere indsigt i deres økonomi, og hvordan de med nogle få velvalgte tiltag kan tjene flere penge. Den type bistand betaler man gerne for. Jeg betaler gerne 10.000 for at spare eller tjene 100.000.
Fremtidens økonomifolk bliver eksperter i systemintegration, dataanalyse, revision og optimering. De har fingeren på pulsen, hvad ny teknologi angår, for det kan hjælpe deres kunder med at køre forretningen endnu bedre, og det er i sidste instans kun det, vi er klar til at betale for.
Gratisarrangementer
Det er ikke noget i denne verden, der er gratis.
At afholde et arrangement med lokaler og forplejning koster penge. Det er sponsorerne (foredragsholderne), der betaler gildet. Det gør de, fordi der sidder 600 mennesker og lytter. Altså er det nu deltagerne, der er varen. Det er deres tilstedeværelse og opmærksomhed sponsorerne betaler for. Deltagerne stiller deres tid gratis til rådighed, og de betaler selv transport til og fra arrangementet.
Det kommer der sjældent noget godt ud af. Sponsorer har det med at levere selvforherligende salgspræsentationer.
Jeg synes i det store hele, at Toke Kruses arrangement slipper godt af sted med konceptet. Præsentationerne var gennemgående sobre og informative. Men der er stadig foredragsholdere, der burde tage et kursus i præsentationsteknik, inden de skal på scenen næste gang.
Min pris for bedste præsentation går ubetinget til Uniconta. Jørn Rejndrup leverede en overraskende vinkel på, hvor kernen i økonomisystemet ligger. Selve præsentationen var en fryd for øjet og meget nem at følge med i.
Alle, der beskæftiger sig med økonomi og regnskab, bør sikre sig en plads, når Toke Kruse formentlig annoncerer Fremtidens Regnskab 2019. På en formiddag får du en hurtig gennemgang af de teknologier, der enten kommer til at fjerne dit job eller sikre dig en klækkelig lønforhøjelse. Det må være rart at vide, om det bliver det ene eller det andet.
Pingback: Bloggens mest populære posts i 2018 | Om iværksætteri, forretningsudvikling og internationalisering
Pingback: Fremtidens digitale regnskab 2019 | Om iværksætteri, forretningsudvikling og internationalisering
Pingback: Eventyret om Den Luddovne Bogholder fra Digitalien - Hans Peter Bech